1118 Budapest
Budaörsi út 5.

Tel.: 70/313-1874 (Szabó Róbert)
Fax: 1/375-8154

E-mail:
info@aranyrozsa.hu

Az
Arany Rózsa Alapítvány
díjazottjai
Arany Rózsa pályázat díjának felhasználása - beszámoló

Németh Reginának hívnak és én voltam a szerencsés, aki 2012 szeptemberében elnyertem az Arany Rózsa kitüntetést és a hozzá járó szakmai támogatást. Ez úton szeretném megköszönni a lehetőséget és beszámolni az egyesület által nyújtott anyagi hozzájárulás felhasználásáról.

Az összeget hosszas gondolkodás után, egy széleskörű, összetett, virágkötészeti pályát megalapozó szerszám - kellék és eszköztárra fordítottam, mely biztos, szakirányú alapot nyújt egy olyan pályakezdő virágkötőnek is, mint én, bármilyen versenyen vagy megmérettetésen, bemutatón kell is részt vennie a jövőben. Egy olyan biztonságos szakmai hátteret nyújt, az elkövetkezendő aktív versenyes éveimre, ami nagyban meghatározza a felkészülést és a munkáim eredményességét, színvonalát.
Emellett vásároltam két szakkönyvet is, ami jól pallérozza egy immár dolgozó szakember növényismereti tudását. A két könyv:


Azért erre a két könyvre esett a választásom, mert Nagy Dísznövény, Nagy Virág, Nagy Fa és Örökzöld Lexikonnal már rendelkezem. Kiegészítettem a sort, a két hiányzó darabbal és ezzel tudásomat is. Fontosnak tartom a megfelelő hozzáértést ezekhez a növényekhez, hiszen megfelelő szaktudás nélkül megfelelő értékesítés nincs és mindenkinek kijár a megfelelő kezelési információ arról, amit vásárol. Hiszen ezeket a növényeket hosszú távra értékesítjük, tartós lakás vagy kertdísznek. Legyen az tényleg tartós, a tudás pedig örökérvényű, állandóan frissíthető.
Az alábbiakban pedig szeretném bemutatni a szerszámok, kellékek és eszközök sokaságát, amivel gazdagodhattam, pár szót szeretnék ejteni a felhasználásukról, alkalmazásukról.

Láda


Ez egy kb. 60 cm magas, kerekekkel felszerelt, sok rekesszel, zsebbel ellátott szerszámos láda. A kisebb-nagyobb rekeszek biztosítják a szelektív tárolási módot, a kerekek pedig az esetleges nagyobb súly ellenére, a könnyű hordozhatóságot. Emellett praktikusan kettészedhető a láda, így lehetőségem van csak a kisebb felét is, kézben magammal vinni, ha nincs mindenre szükségem.

Szerszámok


Az alap, munkához elengedhetetlen szerszámok láthatóak a képen:

 • Az első egy Oasis márkájú gally és egyéb fás szárú növények vágására alkalmas metszőolló. Élezhető, csúszásmentes fogó résszel.
 • Ezután szintén egy Oasis márkájú speciális olló következik, ami egyaránt alkalmas vékonyabb fás, lágyszár illetve drót vágására. Élezhető.
 • A következő egy Fiskars márkájú, karcsúsított pengés szárkezelő kés. Csúszásmentes nyele mindenképp fontos szempont, mivel iszonyú éles. Szintén élezhető.
 • Következnek olcsóbb, „eldobható” kések, ezek funkcióját tekintve szintén növénykezelésre vannak, nem élezhetőek.
 • Az első olló egy Fiskars szalag és papírvágó olló, finomabb munkákhoz. Precíz, jó kialakítású. Szintén élezhető. A második olló egy nagyobb papírvágó olló, vastagabb anyagok vágásához.
 • Az utolsó a fenti képen egy ipari sniccer, egyaránt növények vagy papír vágására alkalmas. Cserélhető pengéjű, ha éle kopik, akkor a penge eleje letörhető. Virágkötészetben inkább installációk, csokoralapok papír vagy papírmasé alapjának precíz vágásához, a minták kialakításához használom.


Folyatódnak a szerszámok a fent látható képen:
 • Az első egy Patex ragasztópisztoly, magas hőfokú (170°), csöpögés mentes, jó hő elosztású (nem melegszik túl az eleje, ezáltal nem pattog), több éven át használható darab. Bármi ragasztható vele kivéve műanyag és gumi származékok.
 • A következő 3 fogó, mind más célra alkalmas. Az első egy drótvágó. A második egy csőrös fogó, kis helyekre is befér a vége így bármilyen rejtett drótvég megszorítható vele, készítményeken belül, annak szétszedése nélkül. A harmadik egy sima lapos fogó, drótok pontos, erős rögzítésére.
 • A fogók után következik a jól ismert rózsatisztító.
 • Ezután egy érdekes szerszám, egy „lyukasztó” következik, mely ahogy lyukat képez egy fém gyűrűt is helyez bele, meggátolva a lyuk szélének rojtosodását esetleg a lyuk összezáródását. Emellett díszítő funkciót is ellát a fém. Ezüst és aranyszínben kapható. Egy újszerű alternatívának látom, miként lehet az eddig rejtegetett fűzési, akasztási pontokat, „lyukakat” a készítmény érdekes, díszítő részévé tenni. Először egy német cserediáknál láttam ilyet, 1 hónappal ezelőtt és egy a Móri Imrével közösen tartott bemutatón is használta, ahol nagy sikert aratott vele. Ez rám is ösztönzően hatott. Szívesen fogom használni versenyeken, hátha másnak is ötletet ad.
 • Az utolsó két eszköz a képen egy mérőszalag és egy hosszabbító kábel. A mérőszalagot szinte minden versenyen érdemes volt használni, hiszen általában a készítmények mérete (minimum-maximum) centiben vagy a kihelyezés területe négyzetméterben van megadva. A hosszabbító kábel is szinte mindig kötelező felszerelési darab volt nálam, hiszen minden verseny más helyszínen, más körülmények között zajlott, ahol nem mindig volt megoldható közvetlen áramforrás mellé kerülni a munkafolyamatok során.

Eszközök


Először is az alap, kiegészítő eszközökről tennék említést:
 • Az első három köteg különböző vastagságú vágott drót. Vastagságok: 1,2 mm – 0,9 mm – 0,6 mm. A vastagabb drótok jól használhatóak csokoralapok, installációk vázaihoz, a vékonyabbak virágok, növényi részek megdrótozásához, akár tartás funkciójaként, akár virágok szára helyett pl: drótozott menyasszonyi csokornál. Ez akár lehet kikötés versenykiírásban.
 • A 3 tekercs folyamatos drót, szintén rögzítés vagy gyakrabban koszorú lekötés céljából használandó. A drótszínű az alapfajta, a zöld már alig látszik egy készítményben, ami fontos egy versenyen vagy egy esztétikus munkánál, míg az arany dekorációs célokat is szolgálhat a funkciója mellett.
 • A következő 3 köteg, különböző kötözők. Az első kettő, natúr színű, jól elrejthető viszont drótos kötöző, ami jóval finomabb rögzítést biztosít lágy szárú növényeknél, mintha dróttal dolgoznánk, mégis azonos stabilitást ad. A harmadik egy erős, nagy szakítószilárdságú műanyag kötöző, ami csokor megkötésére szolgál a szalag alatt, vékony, nem üt át, nem színezi el a vizet. Gyors, praktikus a használata.

 Majd következnek a ragasztók:

 • Az első egy hagyományos, közepesen széles, átlátszó ragasztószalag papír és egyéb vékony rétegezhető anyagok rögzítésénél pl.: egy falikép alap mintáinak elhelyezésekor, amit aztán száraz, vagy egyéb anyagokkal takarok később. Ilyenkor fontos számomra, hogy az alap jól rögzített legyen, amire ragasztok.
 • A következő a Tape, ami drótok vagy drótozott virágszárak fedésére alkalmas, nem ázik el, nem hagyja rozsdásodni a vízbe érő drótot, helyreállítja az esztétikai látványát egy ilyen jellegű készítménynek. Szívesen használom!
 • Ezután következik az élővirág ragasztó, ami szinte minden készítményben alkalmazható, kisebb virágfejek, virágszirmok rögzítésére, egy – egy menyasszonyi csokor megkoronázásaként, valami különleges virágfejjel, orchideával, Golgota virággal. Akár készülhet csak ragasztott technikával is egy fej vagy csuklódísz szalagra vagy a Glamelie virágcsokor. Talán azt mondhatom, hogy az élővirág ragasztó az ember legjobb barátja egy versenyen, a kezein kívül.
 • A ragasztó spray következik. Használata sokrétű, jól megkoronáz például egy karácsonyi készítményt a szórható műhó, ami ezzel hullás-mentesen rögzíthető. De a különböző csillámok, csillagok és egyéb szórható dekorációs termékek jól fixálhatóak vele. Teret enged a fantáziának és a kreativitásnak, ha valami újszerű dolgot szeretnék kipróbálni.
 • Az utolsók a képen a ragasztó pisztolyba való szilikon rudak. Az alap áttetsző fajta és egy bronzszínű, dekorációs célzattal. Még nem használtam színes ragasztót, de elgondolkodtam mi célból tudnám kamatoztatni azt, hogy színezett. Rögtön az jutott eszembe, hogy ha barna alapra barna terméseket, egyebeket ragasztok például egy versenyen és idő hiányában vagyok, nem tudok odafigyelni száz százalékban, hogy ne látsszon sehol a ragasztás, amiért pontlevonás jár… Ezért jó megoldásnak tartom ezt a ragasztót, mivel még dekorációs célt is elláthat, ezért nem baj, ha néhol látszik, ahol dolgoztam vele.


Az eszközlistát a munka és virágvédelmi kiegészítők folytatják:
 • Az első a Clearlife, ami egy vágott virágtartósságot meghosszabbító spray. Hatékonysága abban rejlik, hogy megakadályozza a növényi részek nedvesség kipárolgását, ezáltal az tovább marad szép, egészséges kinézetű. Igénybe venni viszont csak akkor szokták, ha egy munkának több napig ugyan olyan szépnek kell lenni, mint mikor frissen elkészítették. Egy hasznos terméknek tartom, bár még csak egyszer használtam és csak 3 napra kellett kitartania a virágnak, de szeretném a közel jövőben hosszabb intervallumban is kipróbálni eredményességét.
 • A következő a levélfény. Ezt is egy fontos eszköznek tartom, bármikor jól jön, ha kéznél van. Mind tudjuk, hogy a levelekre tapadt vízkőtől szinte lehetetlen megszabadulni és elég csúnyán mutat egy munkán belül. Ezt bármikor orvosolni tudjuk egy pici spray-el, ami azonnal fényessé, majd párolgása után kicsit viaszossá teszi a levél felszínét. Sokkal szebb, egészségesebb kinézetűvé válik. A későbbiekben is szívesen veszem majd, hogy egy kis flakonnyi mindig a segítségemre van.
 • Harmadik a képen egy vízspriccelő flakon, amit elengedhetetlennek tartok használni, ha bármilyen készítményt több napig szépen, frissen kell tartanunk, legyen az bármilyen alkalom. Emlékszem a 2012. évi Szakma Kiváló Tanulója Versenyen ez az eszköz mentette meg a gyakorlati vizsgám növényanyagát, majd később a készítményeket is. Minden este bespricceltem őket hideg vízzel, így biztosítottam egy plusz vízfelvételi lehetőséget, ami által nem kókadtak meg még a kényesebb virágok sem. A használata részletkérdés, de nagyon sok múlhat, rajta ha esetleg elmulasztjuk, tapasztalataim szerint. Ezen túl is mindig nálam lesz.
 • Az utolsó két tétel egy csúszásgátlóval ellátott, szövet kesztyű és egy pamut törlőrongy. Bele se gondoltam fontosságukba, míg adódott, hogy nem voltak nálam. Ezért szereztem be őket most, hosszútávra. Virágkötészet közben, bármilyen készítménynél vagy növénykezelésnél nagyon fontos odafigyelnem kezeim védelmére, hiszen elég egy rosszul sikerült vágás és a munka olyan fájdalmat okozhat, ami miatt nem tudom azt folytatni. Ha tehetem, kesztyűt viselek. A törlőrongy pedig akár csak egy verseny alatt a környezet tisztán tartását helyezem előtérbe, akár azt, hogy elektromos eszközök közelében vízzel dolgozom, mindenképp elengedhetetlennek tartom.


Az eszközlistát zárják:
 • Az első két csomag tartalma kábelkötegelő, fekete és fehér színben. Egy pár éve lett nagyon divatos a virágkötők körében ez a fajta rögzítési mód, drót helyett. Stabil rögzítést végez, állítható mérete megkönnyíti a használatát. Rengeteg fajta színben kapható, elrejtése készítményen belül nem szükséges, hiszen dekorációs célt is ellát. Külön stílust teremtettek vele, mikor elkezdték használni, én először Boros Attila munkáiban találkoztam vele, és egy versenyen meg is kérdezte tőlem, miért nem használok inkább kábelkötegelőt, drót helyett, ha az beleillik a munkám stílusába? Modern vagy futurisztikus készítmények remek eleme lehet. Az ő tanácsát követvén szereztem be, szeretnék én is ennek a stílusnak is részévé válni. Nagyon fontosnak tartom, már így a szakmán belülről nézve, hogy az ember kellően rugalmas legyen, haladjon a korral. Sokat tanulhat belőle, másoknak is ötleteket adhat. Én is ezt szeretném elérni az adott készítményekkel.
 • Ez után szintén rögzítő elemek következnek: a gombostűk. Dekorációs és funkcionális szerepük elhanyagolhatatlan. A sima alap fajták anyagrögzítés céljára, a dekorációs fajták pedig szinte bármire. Imádom őket használni. Megkönnyítik, apróságukkal is megszépítik a készítményeket. Akár csak ha egy menyasszonyi csokor szárának eldolgozásáról van szó, a szalagot a végén megtűzzük. Szépen mutatnak a gyöngyös és kristályos gombostűk az ilyen ünnepi készítményen, főleg hogy ilyenkor nagyon oda kell figyelni a legkisebb részletre is. Akár virágfejek is rögzíthetőek velük, azokat is szépen kiemelik. Sok színben kaphatóak, én csak krém és átlátszó színűeket szereztem be, hiszen ezek bármilyen alkalomhoz, munkához felhasználhatóak (esküvői készítmények, karácsonyi díszek, koszorúk, fejdíszek stb.).
 • Az végén két szalagíró filc látható. Arany és fekete színben. Használatuk egészen korlátolt, hiszen vagy ballagási, vagy kegyeleti szalagokat írhatunk vele, amikkel személyesebbé tehetjük az adott készítményt, mind a család, mind a mi szemszögünkből. Használatuk gyors, praktikus, a versenyek meglepetés feladatai pedig rettentő széleskörűek. Nem árt mindenre felkészülni.

Kellékek

Elérkeztem a kellékekhez, ezekből is a gyakran, szinte eszközként használt, viszont dekorációs célnak is teljesen megfelelő fajtákhoz.


Ezen a képen különböző színű, vékony „dekor drótok” láthatóak. Eredeti céljuk rögzítés, de finomabb, vékonyabb szárú növényeknél, botocskáknál, gyöngyöknél. Másodlagos céljuk a látvány, hatás fokozása. Első sorban azért ezeket a színeket választottam, mert nagyon szeretek odafigyelni a részletekre. Minden legyen tökéletes, színben harmonizáló. Példának okáért nem preferálom a fém színű drótot túlságosan, mert sokszor a színük elvesz az esztétikai értékből.
Itt a sorban a zöld, barna szín az alapszín, vékonyabb lágy szárakat, botokat ezekkel célszerű összeilleszteni. Jobban harmonizál a készítménnyel és nem is kell eltakarnunk feltétlenül a rögzítési pontokat. Fekete terméseket, gyöngyöket én csak fekete dróttal fűznék, az egységesebb látvány érdekében. A narancsos bronz és óarany színek végtelenül elegánsak és nagyon különlegesek. Imádom a klasszicista vagy barokk képeket, nagyon szeretnék egy megmérettetésen belül ilyen stílusú dolgokkal előállni, ezeket a színeket használni. A következő négy drót (pasztell lila, mályva, püspök lila, piros) személyes kedvenceim, ezekben a színekben szeretek a legjobban esküvői, menyasszonyi díszeket készíteni. Furán hathat a piros, de most reneszánszát éli és ennek nagyon örülök, hiszen különleges, kifejező szín, jó benne dolgozni. Visszatérve az ezüstszín nekem a karácsony, el sem tudom képzelni e nélkül a drót nélkül.  A 2012 novemberében megrendezett Wordskill versenyen is ez a szín dominált a fűzött-ragasztott menyasszonyi csokromban. A fűzést kizárólag ezzel a dróttal végeztem és rengeteget számított a színe, esése a végső látványban.


Ezek a dróthuzalok színben illeszkednek az előbb említett drótokhoz, vastagságuk ellenére lágy anyaguk biztosítja a könnyű hajlíthatóságot. Alapot is képezhetnek, de dekorációs elemek is hajlítgathatóak belőlük, készítmények díszítésére, ajándékcsomagolások díszítésére.

 • Az első tétellel szinte visszaugrunk a szerszám kategóriába használati gyakoriságot vagy fontosságot tekintve. A drótháló vagy más néven „csirkeháló” a nedves tűzőhab rögzítésére és arra szolgál, hogy a hab a rengeteg virágszártól ne repedjen és hulljon szét. Alap eszköznek tartom, sokat használom, mindig jól jön, ha van nálam. Nagyon tetszik többek között fém gyertyatartók élővirágos, tűzött dekorálása, amin a habot drótháló fogja, a nagyobb tűzőfelület érdekében.
 • A második a jól ismert rafia, majd következnek a gyapjú sodronyok. Kötözőként kiválóak, mezei, nyári, vegyes csokrok megkötéséhez. Használatukhoz ragaszkodom, nem támogatom túlzottan a napi használatban a műanyag kötözőket és próbálom a minimumra redukálni az ilyen jellegű termékeket. Fontos a környezet tudatosság és az ilyen apró lépések is számítanak! Ha nem dolgozom szalaggal a csokrok megkötésénél, akkor csak ezeket használom.


A zsenília szálaknak a 80-as években volt nagy divatja, szinte mindenre használták. A kötészetbe most robbant be, vagy inkább tért vissza. Nem rég, Móri Imre bemutatóján láttam őket rögzítő elemként dekorációs céllal, de a Plantomime vezetője Németh Attila is használja őket például csokrok szárának betekerésére is. Kicsi olyan ez, mint az elmúlt 5 évben a színes tűzőhab kockák alternatív, stílusteremtő használata. Ez most egy új irányzat, új lehetőség a fejlődésre és nagyon szeretnék a része lenni. Imádom a színes retró világot, ami most nagy világát éli és szeretném megteremteni pályakezdőként a saját stílusomat. Reményeim szerint ez lesz az egyik alap eszközöm ebben, ami meghatároz. Az, hogy igenis lehet ízlésesen használni ezt az anyagot és meg tudom majd szerettetni másokkal. Szintén e célból vásároltam színes gyapjút. Visszahozni valami régit, átalakítani és új stílust teremteni. A lehetőségek tárháza végtelen, kreatívnak és nyíltnak kell lenni mindenre. Nyílván nem csak a kellékről kell szólnia mindennek, de ha jól tudom használni valami egész mást  adhatok át.

Ezzel a végére értem a listának, a „varázsdoboz” tartalmának. Igyekeztem mindenről pontos leírást és használati útmutatót adni. Emellett pedig rávilágítani a példákkal és eddigi tapasztalatokkal arra, hogy ezek a termékek miben tudják megalapozni és elősegíteni egy kezdő szakember fejlődését. A könyvekről nem is beszélve.

Még egyszer köszönöm a lehetőséget és a támogatást! Ösztönzött arra, hogy kreatív és önálló legyek és ezért sokat tettek ezzel a felajánlással!

Köszönettel: Németh Regina
Budapest, 2013. 05. 19.